De geschiedenis van Kuatsu

In 1965 hebben enkele leden van de Verkennerij Judovereniging Kuatsu opgericht. Henk Klijs en Cees de Jong vonden in Wim Cobben de juiste judoleraar voor hun vereniging. Begonnen met 24 leden, groeide de vereniging met tot 100 leden in 1972. Een jaar later haalde Hans Bulkmans als eerste de eerste dan voor Kuatsu. Het ledenaantal groeide verder en in 1979 telde de club om en nabij de 300 leden. Een record, dat zelfs de krant heeft gehaald onder docent Jan Diependaal.

Er is gejudood op verschillende locaties: Clubhuis ‘De Looi’, in het Maria Goretti, het Eikenbos, de Linde en tegenwoordig staan de judoka’s op de mat in De Drie Linden. In 1980 kwam Toine de Roy bij de vereniging en hij is nog steeds hoofdtrainer. Naast Toine kent de judovereniging nu ook docenten uit de opleiding zelf. Zo zijn Leon Verschuren, Garry Vandeberg en Judith Knoops opgeleid binnen Kuatsu tot judoleraar A. Maar de vereniging heeft het ook op wedstrijdniveau ver geschopt. Uit de damesploeg is Marianne van Dongen-Herremans kampioen Zuid-Nederland geweest en Mireille Lammens Nederlands Kampioen.

Zelf organiseert de club de bekende Clubkampioenschappen en sinds 1985 het ‘Drie Lindentoernooi’, ontstaan uit het toernooi dat gehouden is ter gelegenheid avn het 20-jarig bestaan. Jaarlijks worden deze wedstrijden, waar de Wedstrijd Organisatie Commissie veel tijd in steekt, gehouden in de sporthal,. De kar werd jarenlang getrokken door onder andere Gerard Fens, Jan Lammens, Jos Brokken en Hans Bulkmans. Gerard en Jan zijn recentelijk gestopt.

In 1996 is Kuatsu gestart met een Dangraadtraining. Dit uur, tegenwoordig op de vrijdagavond van 9 tot 10, is geheel ingericht voor judoka’s met de blauwe band (2e Kyu) of hoger. Zij trainen voor hun zwarte band (1e dan of hoger).

Buiten de judolessen is Kuatsu een typische sfeervereniging. Er werden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals judokampen in onder andere Chaam, Oosterhout, Weebosch en Etten-Leur. Elk jaar is er een Sinterklaasfeest en worden er paaseieren gezocht. Ook activiteiten als vossenjachten, spook- en speurtochten, barbecueavonden, Nieuwjaarsborrels en survivaltochten zijn geen zeldzaamheid.

Kuatsu is een vereniging waar iedereen trots op mag zijn, niet alleen vanwege de leuke judoka’s en goede docenten, maar ook vanwege een zeer bekwaam bestuur en de verschillende hardwerkende commissies. Maandelijks wordt er vergaderd over het heden en over de toekomst van de judoka’s. Ook kent de club veel vrijwilligers die altijd paraat staan. Oud-leden komen van tijd tot tijd weer terug en blijven ook op de achtergrond verbonden.

Voor meer informatie: houd de website www.kuatsu.nl in de gaten en like ons op Facebook: https://www.facebook.com/JvKuatsu.